Kronenburg

    Home
Catalogus 1948
Catalogus 1953
Brandweerrai
In Rotterdam
Brandweerprent
Kronenburg voorwerpen

E-mail :

 

Op deze pagina: Historie Volkswagen Kronenburg Triomph
  De Triomph-LD (lage druk)
  De Triomph-PM (personeel/materiaal wagen)
  De Triomph-HD (hoge druk of nevelspuit)

Historie Volkswagen Kronenburg Triomph


Het oude logo uit de tijd dat de fabriek nog in Culemborg stond

Plattegrond van de fabriek in Hedel

Direct na de oorlog begon een van de twee grootste Nederlandse brandspuiten fabrikanten, de firma Kronenburg uit Culemborg (later Hedel) met de fabricage van brandspuiten. Naast de grotere brandweerwagens was Kronenburg vooral gespecialiseerd in kleiner brandweermaterieel. In de catalogus van 1948 vinden we al een mooie verzameling van motorspuitaanhangers

In 1953 introduceerde Kronenburg, een speciaal ingerichte en aangepaste Volkswagen bestelauto voor de brandweer.
Deze wagens werden verkocht onder de type naam: Kronenburg Triomph.
De firma Kronenburg kocht bij de Rotterdamse VW  dealer Hoogenboom VW transporters met deuren aan beide zijden en bouwde die in hun werkplaatsen in Hedel om tot “Triomph’s”. Daartoe werd o.a. het, voor de T1 zo typerende VW logo, vervangen door het eigen Kronenburg wapen.
Op het dak werden een blauw zwaailicht, een tweetonige luchthoorn, een schijnwerper en een ladder aangebracht en uiteraard werd hij omgespoten in brandweerrood.
De Rotterdamse VW-dealer, die de T1 transporters leverde aan de firma Kronenburg te Hedel.


Kronenburg gebruikte schijnwerpers en zwaailampen van Hella

De Triomphs waren in drie verschillende types leverbaar. Hieronder worden de drie verschillende types beschreven.

De Triomph-LD (lage druk)

Het eerste type was een Triomph-LD. In de cabine werd een draagbare motorspuit geplaatst die door de deuren links of rechts naar buiten  kon worden getild. De pomp had een capaciteit van 800 á 1.200 liter water per minuut.
Voor de niet brandweer kenners: Het lage druk systeem werkt als volgt. De “zuigzijde” van de pomp kon op twee manieren aangesloten worden. Voor open water (gracht of kanaal) werden dikke zuigbuizen rechtstreeks aan de pomp aangesloten. Deze zuigbuizen lagen aan weerszijde van de houten ladder op het dak van de Triomph.
Indien er een brandkraan in de buurt was werd de pomp via een 3 duims vulslang voorzien van water uit de brandkraan.
Aan de “perszijde” werden twee 3-duims slangen aangesloten.
Aan het eind van een 3-duimsslang werd een verdeelstuk gekoppeld welke het water verdeelde naar drie 2-duimsslangen met straalpijpen. Zo konden maximaal 6 stralen water gegeven worden

.  

 

 

De Triomph-PM (personeel/materiaal wagen)

Ook leverbaar was de Triomph PM (personeel/materiaalwagen) Daartoe werden er in lengte richting 2 houten banken geplaatst waar 6 brandweermannen plaats konden nemen. In een rek konden zo’n 8 slangen opgeborgen worden. De pomp was gemonteerd op een aanhangwagen. Die motorspuitaanhangers werden uiteraard ook door Kronenburg geleverd en hadden ook een VW luchtgekoelde industriemotor als aandrijving.  Door de pomp op een aanhangwagen te plaatsen konden er meer spuitgasten vervoerd worden.


Cabine met ruimte voor 2x3 spuitgasten


VW/kronenburg motorspuitaanhanger (MSA)

 

De Triomph-HD (Hoge druk of nevelspuit)

In het begin van de vijftiger jaren werden er op het gebied van de brandbestrijding belangrijke vorderingen gemaakt.  Tot die tijd werden branden geblust door enorme hoeveelheden water van de buitenkant op de brand te spuiten. Door de komst van adembescherming apparatuur en nevelspuiten kon men beginnende branden binnen een gebouw blussen. Nevel werd verkregen door relatief kleine hoeveelheden water onder hoge druk (40 bar) via nevelpistolen te spuiten. De grote brandweerwagens vanaf die tijd (tot en met nu!) werden voorzien van tanks met water en pompen die zowel hogedruk als lagedruk konden produceren. De firma Kronenburg leverde met veel succes veel van dit soort wagens op o.a. Ford, DAF en Austin carrosserieën.

De HD-'s werden samen met de brandweer van Rotterdam ontworpen en werden trots gepresenteerd op de Brandweer Rai

Bij het ontwerp van de Triomph-HD was men uitgegaan van een snelle, wendbare en betrouwbare bluseenheid, die snel ter plaatse kon zijn en direct voor gebruik klaar was. In het midden van de laadruimte werd een tank geplaatst van 150 liter. Deze tank was van roestvrijstaal en voorzien van 2 anti schommelschotten. Bovenop de watertank werden twee haspels geplaatst met elk 55 meter hogedruk slang. Aan het eind van deze slangen zaten twee nevelpistolen. De pomp van dit voertuig is een Myers Bulldozer plunjer pomp met een capaciteit van 76 liter water per minuut bij een druk van 40 bar.. De aandrijving van de pomp geschiedde middels de luchtgekoelde VW motor.

Aan de pomp werd een reductiekast gemonteerd (tandwiel overbrenging 1: 2,12) , welke tandwielkast via en V snaar constructie werd aangedreven door een magnetische koppeling van 24 volt, die voor de krukas van de motor was gemonteerd. Deze elektrische koppeling kon heel eenvoudig door een knop in de laadruimte of een knop op het dashboard geactiveerd worden. De 24 volt die benodigd was voor de magneet koppeling werd verkregen door een omvormer die de 6 volt van de T1 omvormde naar 24 volt.

Een groene controle lamp op het dashboard gaf aan dat de pomp in werking was.

De Triomph-HD bood plaats aan 5 brandwachten. Drie man konden plaatsnemen op de voorbank, de twee overige manschappen konden plaats nemen op eenpersoonsstoeltjes in de laadruimte aan weerszijde van de watertank. Men zat hierbij met de rug in de rijrichting. Bij de brand aangekomen konden 2 man direct met blussen beginnen. Met een nevelpistool kon men 6 á 7 minuten spuiten. In de tussentijd kon de tank aangesloten worden door een meegevoerd opzetstuk te plaatsen en een vulslang te koppelen tussen dit opzetstuk en de vulopening van de watertank. Een vlotterinrichting in de tank zorgde ervoor dat de tank altijd gevuld bleef. Via een peilglas was de inhoud van de tank goed af te lezen.

Voor zover we hebben kunnen nagaan zijn er slechts 12 Triomph-HD-'s geleverd.
Tien voor de Brandweer Rotterdam (vanaf 1957), onze bus voor Douwe Egberts in 1961 en de laatste werd geleverd aan de Brandweer Tilburg in 1966.

 
Onze eigen Triomph HD is de enige bewaard gebleven Triomph-HD